aaa

 
Vrijdag 16 September 16
Column Jan Zuidam over de SIM Leer-werkfabriek
14/09/2016

TWEE WINNAARS !

Door: Jan Zuidam|LWV

Recent werd ik door de Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht (SIM) uitgenodigd om aan 19 MBO'ers diploma's uit te reiken. Ik zie u denken: Wat is hier nu zo bijzonder aan?
Allereerst betrof het zeventien heren en twee dames in de leeftijd van 22 tot 29 jaar. Zij-instromers dus, en die hebben we hard nodig in de technische beroepen, óók de dames. Ze hadden nog iets gemeenschappelijk: ze hebben allemaal via Manpower een baan in de industrie in Limburg.

De diploma-uitreiking vond plaats in de fabriekshal van Marsna Paper in Meerssen. Toen ik daar binnenkwam, werd ik getroffen door de grote diversiteit in mensen. Niet alleen ondernemers, maar ook partners en zelfs hele families. Er heerste een grote trots om wat er was bereikt. Bij iedereen. Het gaat hier om mensen die allemaal een tweede kans hebben gegrepen. Ze vertelden mij dat de combinatie van werken, leren en een gezin onderhouden pittig was geweest.

Want de kern van de SIM Leer Werk Fabriek is dat de opleiding plaatsvindt op de werkvloer, naar het meester-gezel principe. Belangrijk is dat de bedrijven actief meedoen; zelfs zonder beschikbare vacatures. Ik ontmoette een bedrijf dat geen vacature had, maar zo onder de indruk van de kandidate was, dat ze haar toch hebben gehouden. Voor kleine mkb'ers is zoiets onmogelijk te organiseren, maar in groter verband van samenwerkende industrieterreinen werkt dit perfect. Essentieel is de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Zo hebben ook de gemeente Maastricht en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een steentje bijgedragen aan de opleiding.

Het initiatief van SIM verdient wat mij betreft landelijk navolging. Voor de zoveelste keer is het bewijs geleverd dat leren op de werkvloer nog altijd de beste methode is met de meeste garantie op succes. Na afloop van de diploma-uitreiking ging ik weg met het gevoel dat hier twee winnaars zijn, de geslaagden en de ondernemers.