Gevaarlijke Stoffen School

Voor de leden van de Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht (SIM) wordt er een praktijkgerichte modulaire Gevaarlijke Stoffen School georganiseerd. De 2022 editie is een vernieuwde opzet. Dit keer geen grote groepen bij elkaar in 1 ruimte maar op basis van blended E-learning. De training wordt in samenwerking met Jos van Bree van ProQESH georganiseerd.

1 op de 6 werknemers (ruim 1 miljoen Nederlanders) heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Dit werken met gevaarlijke stoffen brengt milieu- en gezondheidsrisico’s met zich mee. Jaarlijks overlijden er circa drieduizend Nederlanders ten gevolge van het werken met gevaarlijke stoffen. Daarnaast raakt een groot aantal medewerkers ook nog eens (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt (denk aan schilderziekte, stoflongen of sensibilisatie).

Het voeren van een goed gevaarlijke stoffen beleid wordt steeds belangrijker voor zowel overheid als bedrijven. De Nederlandse Arbeidsinspectie hanteert strengere regels voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. Ook kunnen werkgevers nu hogere boetes krijgen als ze onvoldoende veiligheidsmaatregelen voor hun werknemers nemen.

Voor de productie, gebruik, de op- en overslag alsmede het vervoer gelden strikte milieu- en veiligheidsvoorschriften. Een juiste toepassing van die voorschriften draagt bij tot een verantwoorde uitvoering bij het omgaan met gevaarlijk stoffen. Daarnaast gelden er wettelijke verplichtingen voor het bedrijf en voor het personeel dat betrokken is bij het vervoer, behandeling, laden, lossen of opslag van gevaarlijke (afval)stoffen en om kennis te hebben van de voorschriften die daarbij gelden.

 

Inhoud cursus

Deze cursus is de eerste modulaire e-learning Gevaarlijke Stoffen School waarbij alle relevante onderwerpen van ‘gevaarlijke stoffen’ aan bod komen. De e-learning is op elk gewenst moment te starten en in eigen tempo te volgen. Je hebt de keuze uit losse modules of pakketten met een mix van theorie, filmpjes, praktijkvoorbeelden en opdrachten. Gedurende het traject organiseren wij ook een live bijeenkomst als opfrisser met aandacht voor de eigen praktijk.

Programma
In deze Gevaarlijke Stoffen School kunnen de deelnemers voor “maatwerk” kiezen en zelf het gewenste pakket samenstellen met de keuze uit de volgende modules:

  1. Werken met Gevaarlijke Stoffen (basis)
  2. Introductie in de Gevaarlijke Stoffen Wet- en Regelgeving
  3. Gevaarlijke Stoffen Management
  4. Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen (PGS 15)
  5. Opslag van vloeibare gevaarlijke stoffen in bovengrondse opslagtanks (PGS 31)
  6. Externe veiligheid (basis)

Lees deze bijlage voor meer gedetailleerde informatie over de inhoud van de afzonderlijke modules.

Voor wie?
Deze modulaire e-cursus is speciaal ontwikkeld voor:

  • Diegenen die werken met gevaarlijke stoffen en/of hierover nog te weinig weten.
  • Diegenen die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen en/of betrokken zijn bij de implementatie.
  • Nieuwe medewerkers als onderdeel van hun introductie.

Investering
Voor de SIM leden geldt een aantrekkelijk aanbod. Er kan een keuze worden gemaakt tussen losse modules, een basispakket (module 1, 2 en 3 incl. een live bijeenkomst) en/of een verdiepingspakket (basispakket aangevuld met module 4, 5 en 6)

Aanmelden
Wil je meer informatie of wil je je graag aanmelden, stuur dan een mail naar secretariaatsim@lwv.nl.
Belangrijk: Vermeld in je aanmelding jouw factuurgegevens en gegevens over de deelnemer (naam, e-mail, adres). Na aanmelding ontvang je een bevestiging en factuur per e-mail, waarmee je deelname definitief wordt. Na betaling ontvangt de deelnemer binnen 48 uur de inloggegevens (gebruikersnaam, wachtwoord) en kan daarmee in eigen tempo aan de slag.