Verhuren van ruimte en ondermijning

28 November 2018

Verhuren van ruimte en ondermijning

Het buitengebied is aantrekkelijk voor criminelen door de meer verwachte leegstand. Ondernemers worden soms benaderd door keurige mensen in pak die je op een vriendelijke toon vragen of het mogelijk is een drugs lab te vestigen in het bedrijfspand. Soms vragen zij of ze antieke auto’s mogen stallen. “Nee” zeggen vergt een sterke ondernemer.

Criminelen zijn slim en proberen een relatie op te bouwen en komen met een aanbod dat vaak te mooi is om waar te zijn. Je komt er bijna niet meer vanaf dus raden wij je aan niet op het aanbod in te gaan. De overheid wilt dit probleem samen met jouw gemeente, politie Openbaar ministerie en belastingdienst aanpakken.

Risico’s verkleinen

Toets de huurder van te voren, verhuur het pand niet als je er geen goed gevoel bij hebt en ben je bewust van de risico’s als er strafbare feiten worden gepleegd in jouw pand en jij als verhuurder aansprakelijk wordt gesteld ook als je nergens vanaf weet. Hoe verklein je de risico’s?

Maak een kopie van de ID-kaart en loonstrook met bankrekeningnummer
1.Accepteer geen contante betalingen of stortingen
2.Maak afspraken met de huurder dat je zelf het pand regelmatig controleert
3.Meld je zelf af bij het energiebedrijf en laat de huurder zich aanmelden. Vraag de huurder zich in te schrijven in de Basisregistratie personen van de gemeente (BRP)
4.Stel vervolgens zelf de gemeente in kennis dat de situatie gewijzigd is

Waar moet je op letten?

Criminele organisaties verdienen veel aan drugs. Afpersingen en liquidaties worden niet geschuwd. Ook is er mogelijkheid tot ontploffingsgevaar, milieuverontreiniging door dumpingen en zijn er gezondheidsrisico’s.

Voor een XTC lab

Aanwezigheid van zoete, chemische geur rond het pand
1.Aanwezigheid van blauwe vaten, jerrycans of vloeistofcontainers
2.Bedrijvigheid op ongebruikelijke tijdstippen
3.Witte rook uit de afvoer

Voor een hennepkwekerij

Aanwezigheid van hennepgeur
1.Geluidsoverlast door afzuiginstallaties
2.Extra ontluchtingspijpen in het dak
3.Fel kunstlicht, licht brand altijd

Mocht je bovenstaande signalen herkennen, zie je verdachte situaties of ben je zelf benaderd door criminelen? Meld dit en samen kunne we hier iets aan doen.

Meld misdaad anoniem Bel 0800-7000

Meer informatie over de gezamenlijke aanpak: www.impactzuid.nl