24.05.28 Centrum Verhuizingen Maastricht neemt nieuwe elektrische truck in gebruik

28 May 2024

Centrum Verhuizingen Maastricht, Mondial Movers, heeft begin mei 2024 zijn volgende elektrische vrachtwagen in gebruik genomen. “Elektrificatie van het wagenpark heeft zo veel voordelen. Minder CO₂, minder geluid, voorbereid zijn op de komst van de zero-emissiezone in Maastricht. Maar ook: de concurrent voorblijven”, vertelt directeur Michael van Maasakker.

Centrum Verhuizingen Maastricht, Mondial Movers, rijdt met 10 vrachtwagens en kleinere bakwagens. Alle bakwagens zijn elektrisch, van de grotere vrachtwagens is er voortaan ook één elektrisch.

Maand uitgeprobeerd
Directeur Michael van Maasakker vertelt: “Vorig jaar bood de Limburgse truckdealer Nebim ons en andere bedrijven de kans om een maand een elektrische 16 ton bakwagen van Renault Trucks uit te proberen. Onze ervaringen met deze Renault D E-Tech waren zeer positief.  De truck reed geluidloos en dus heel rustig. Ook reageerde de wagen heel snel: druk het gaspedaal in en de wagen trekt snel op. Het was wel nog meer rekening houden met voetgangers en fietsers, want ze horen je minder goed. Maar al met al was het erg prettig rijden.”

’s Nachts aan de oplader
Het elektrisch rijden beviel zo goed, dat Centrum Verhuizingen Maastricht een e-truck heeft aangeschaft. “Het is een Renault Trucks E-Tech D geworden”, verduidelijkt Michael. “Begin mei 2024 kregen we de sleutel overhandigd. De cabine is van alle gemakken voorzien.” De truck heeft een actieradius tot 500 km (bij een 6 x 94 kWh accu). Daarmee kan het verhuisbedrijf prima zijn regionale verhuisritten maken in de regio Heuvelland en omstreken, aldus Michael. “Een vrachtwagen rijdt 1 à 2 particuliere verhuizingen per dag. De elektrische truck kan deze gewoon uitvoeren, om dan ’s nachts aan de oplader te gaan bij ons bedrijf. We hebben 1 aansluiting voor grootzakelijk verbruik. Daarmee kunnen we meerdere trucks opladen. Maar als het er meer en meer worden, moeten we een grotere netaansluiting aanvragen bij de netbeheerder. En daar geldt een wachtlijst, dus dat moeten we op tijd doen.”

Ook laadbakken van andere bedrijven
De e-truck heeft een wisselsysteem berry met 8 twistlocksystemen. Hierdoor kan de truck verschillende laadbakken transporteren. Michael: “We bieden een nieuwe dienst aan voor bedrijven die in Maastricht-Centrum moeten zijn. Daar geldt vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone. Bedrijven kunnen hun laadbak of zending bij ons afleveren en dan verzorgen wij emissievrij de last mile tot de bestemming in de zero-emissiezone.”

Zero-emissiezone in Maastricht
Elektrificatie van het wagenpark heeft veel voordelen, aldus Michael. “Minder CO₂, minder geluid. Maar ook: de concurrent voorblijven. We merken dat overheden in hun aanbestedingen steeds vaker om duurzaamheid vragen. En ook bedrijven vragen steeds vaker om duurzaam vervoer. Een laatste reden om te elektrificeren, is de komst van een zero-emissiezone in Maastricht vanaf 1 januari 2025. We willen dan natuurlijk zaken kunnen blijven doen in het centrum van Maastricht. Met een elektrisch wagenpark kan dat.”

Gratis advies op maat
Centrum Verhuizingen Maastricht is het zoveelste Limburgse bedrijf dat kiest voor een elektrisch wagenpark. Het verhuisbedrijf laat zich daarbij geregeld adviseren door Limburgs logistiek makelaar Mark Luikens. Michael: “Mark heeft veel verstand van duurzame logistiek, bijvoorbeeld over elektrische bestelwagens en vrachtwagens en subsidies die er zijn. Het is fijn om zo nu en dan met zo’n onafhankelijk expert te sparren.” Denkt ook jouw bedrijf na over de verduurzaming van het wagenpark? Mark en zijn collega’s adviseren ook jouw bedrijf graag, over onderwerpen als:

  • De elektrificering van je wagenpark (vrachtwagens en bestelwagens)
  • De inzet van transport per spoor of over water
  • Advies over subsidies en fiscale voordelen, bijvoorbeeld over de subsidie AanZET die later in 2024 waarschijnlijk weer aangevraagd kan worden

Ook gratis logistiek advies op maat? Neem contact op met de Limburgse logistiek makelaars.

Bron artikel en afbeelding: Logistiek Bereikbaar