23.12.19 WBSO: fiscale regeling voor research en development

19 December 2023

Ben je ondernemer en ga je aan Research & Development (R&D) doen? Of technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan ontvang je heel makkelijk belastingvoordeel vanuit de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).ย 

WBSO, of Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, is een fiscale stimuleringsregeling die bedrijven ondersteunt bij het financieren van research en development activiteiten.
De regeling stimuleert innovatie en moedigt bedrijven aan te investeren in nieuwe technologieรซn en kennisontwikkeling.

๐—ฅ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด
Technologische vernieuwing is van groot belang voor de concurrentiepositie. Innoveren is noodzaak, de concurrentie zit niet stil. Met behulp van de WBSO kun je jouw kosten hiervoor verlagen. Niet alle R&D-projecten, werkzaamheden, kosten en uitgaven komen in aanmerking voor de WBSO. Het aanvragen van de WBSO gebeurt op projectbasis en wordt beoordeeld op basis van de mate van technologische complexiteit en vernieuwing. De WBSO verlaagt de kosten van S&O door fiscale voordelen en biedt toegang tot de innovatiebox.

๐—ช๐—ฒ๐—น๐—ธ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜„๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป?

  • Je vraagt altijd vรณรณraf WBSO aan.
  • Je bedrijf betaalt inkomstenbelasting of loonbelasting.
  • Het S&O-project vindt plaats binnen de Europese Unie.
  • Je hebt concreet voor ogen wat je wilt gaan ontwikkelen of onderzoeken.
  • De activiteiten, waarvoor je WBSO aanvraagt, moeten technisch nieuw voor het bedrijf zijn.

๐—ฆ๐˜‚๐—ฏ๐˜€๐—ถ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฟ๐—ฎ๐—ด
De WBSO is dus een fiscale compensatieregeling voor de kosten voor R&D-werkzaamheden. In de praktijk betekent dit dat je minder loonheffing afdraagt, ook als het project mislukt.

๐—”๐—ฎ๐—ป๐˜ƒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ป
Wil je op 1 januari 2024 beginnen met de WBSO? Dien dan de aanvraag uiterlijk 20 december 2023 in.

Aanvragen kan via het WBSO-portaal van RVO. Om in te loggen is Herkenning niveau 3 met machtiging โ€˜RVO diensten op niveau eH3โ€™ (of hoger) nodig. Zzpโ€™ers of eenmanszaken kunnen ook inloggen met DigiD.

Klik hier voor meer informatie