07.12.20 Terugblik Digitale Themabijeenkomst ‘Uw digitale veiligheid in de praktijk’

7 December 2020

Vandaag heeft de SIM Digitale Themabijeenkomst ‘Uw digitale veiligheid in de praktijk’ plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst is een game gespeeld die ontwikkeld is door de MKB Cybercampus in Friesland i.s.m. het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid Limburg. In de praktijk gaan ondernemingen pas echt aan de slag met hun digitale veiligheid als ze het een keer van dichtbij hebben meegemaakt dat het fout is gegaan. Met deze cybergame hebben de deelnemers zelf ervaart hoe het nu gaat als het een keer niet goed gaat. De deelnemers hebben tijdens de game een aantal rollen vervuld als: Crisis-coördinator, Communicatie, Operations, Financiën & ICT en Juridisch en Compliance. Tijdens de game is in 45 minuten een echte situatie van 7 dagen nagebootst.

Het team van deelnemers heeft goed samengewerkt en is rustig gebleven tijdens de hack van ‘het fictieve bedrijf’. De conclusie van de game is dat het een kwestie is van afwegingen maken: wat ga je als eerste doen en hoe verloopt de keten verder? Het is belangrijk om een actueel crisisplan te hebben wanneer een soortgelijke situatie zich in de toekomst voordoet. Een tip die vanuit de game-makers is meegegeven is om alle regels en plannen die in een crisisplan staan te communiceren naar álle medewerkers van het bedrijf. Je hoeft maar 1 zwakke schakel in de keten te hebben en dan is het kassa voor de hacker.

Het spel is er uiteindelijk niet op gericht om het goed te doen, maar om bewustwording te creëren. Er is geen weg die goed is, wel is communicatie een grote beïnvloeder van het spel.

Wij willen nogmaals alle deelnemers en de organisatie bedanken voor deze leuke en interactieve digitale themabijeenkomst!